Welbevinden in de gezondheidszorg

Positieve gezondheid: mentaal welbevinden een nieuw focus

De geestelijke gezondheidszorg heeft zich lange tijd vooral gericht op het verminderen van klachten en problemen. Hoewel er voor uiteenlopende klachten effectieve behandelingen zijn ontwikkeld, heeft deze benadering ook haar beperkingen. De afwezigheid van klachten of problemen houdt niet in dat mensen zich ontplooien en betekenis vinden in het leven. Aandacht voor welbevinden maakt mensen veerkrachtiger en minder kwetsbaar voor het ontwikkelen van klachten.

Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat geestelijke gezondheid meer is dan de afwezigheid van psychische klachten. Het is daarom effectief om het focus tijdens een behandeling te verleggen naar het vergroten van welbevinden. Als mensen flexibeler en veerkrachtiger worden, vermindert bijvoorbeeld de kans op terugval van klachten.

Download hier het hoofdstuk 'A new model for sustainable mental health' geschreven door Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof waarin zij een model presenteren voor de geestelijke gezondheidszorg met gebalanceerde aandacht voor klachtvermindering en welbevinden.

Welbevindentherapie

Het boek 'Dit is jouw leven' verscheen in 2013 en wordt toepgepast in de geestelijke gezondheidszorg in het kader van welbevindentherapie. Voor een gratis whitepaper waarin het behandelprotocol staat omschreven klik hier >>

Coaching en veerkracht

Voor coachingsdoeleinden in de POH-GGZ en de basis-GGZ is een protocol beschreven van vier sessies. Klik hier voor de gratis download.

Nascholing voor professionals

Voor informatie over vakliteratuur en nascholing voor therapeuten klik hier.

Wetenschappelijk onderzoek naar welbevinden

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van welbevindentherapie en psychische gezondheid. Hieronder vind je een korte omschrijving en link naar een meta-analyse.

The effects of positive psychology interventions in clinical populations

 

A meta-analysis assessing the effects of positive psychology interventions (PPIs) in people with mental and somatic disorders was conducted. Thirty studies were included yielding over 1850 patients with clinical disorders. At post-intervention PPIs showed significant, small effects for well-being and depression and significant moderate effects for anxiety. Follow-up measurements (8-12 weeks) yielded similar effects.

 

Chakhssi, F, Kraiss, J.T., Sommers-Spijkerman, M., Bohlmeijer, E.T. (2018). The effects of positive psychology interventions on well-being and distress in clinical samples with psychiatric or somatic disorders: a systematic review and meta-analysis. BMC Psychiatry, 18: 211.

Download artikel>>

Welbevinden, floreren, Ernst Bohlmeijer
Welbevinden, Floreren, Ernst Bohlmeijer
Welbevinden, Monique Hulsbergen, Marijke Schotanus